ÇANAKKALE SERAMİK MÜZESİ
Bu yapının hem projelerinde hem de uygulamasında restorasyon ilkelerine uygunluk açısından örnek teşkil etmesi planlanmıştır. Binanın orijinal kısımlarına en az müdahaleyle bir uygulama gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle sıvalar da dahil olmak üzere mevcutta sağlam kalan her detay konserve edilerek korunmuştur. Tüm ahşap doğramalar mevcut detay ve projeye göre yenilenmiştir. Soğukluk kısmındaki diğer mekanlar ve üst katı mevcut halleriyle korunarak, demir merdiven korkulukları temizlendikten sonra boyanmış ve mevcut haliyle korunmuştur. Soğukluk kısmının ahşap tavan temizlenip verniklenerek mevcut haliyle korunmuştur. Soğukluk kısmının ahşap çatısı çürümüş durumda olup yeniden imal edilmiştir. Üst kattaki kapatılmış pencereler açılarak doğramaları ahşap olarak yenilenmiştir.
Ilıklık bölümünde ki mevcut detaylar korunarak sıva raspası yapıldıktan sonra bozuk satıhlar horosan sıvayla tamamlanmıştır. Ilıklık bölümü kubbelerinin üstten bozulan harçları raspa edilip yeniden imal edilmiştir. Kubbe ve tonozlardaki fil gözleri sac kasnak üzerine Q 20 lik fanus konarak tamamlanmıştır. Kurnalarda ki musluk yerlerine eski tip lüle musluk takılmıştır. Ilıklık kısmındaki beyaz fayanslar sökülerek, raspa edilip yeniden sıvanarak üzerine boya uygulanmıştır. Ilıklık bölümündeki eksik kurna orijinal örneğine göre yeninde imal edilmiştir.
Sıcaklık bölümü kubbesinin üstten bozulan harçları raspa edilip yeniden imal edilmiştir. Sıcaklık bölümünün duvar ve tavanlarının yaklaşık % 20 sinde rutubetten kaynaklanan sıva bozulmaları bulunmaktadır. Sıcaklık bölümündeki mevcut durum korunarak, mermer döşemeler temizlenerek konservasyonu yapılmıştır. Kubbedeki fil gözleri sac kasnak üzerine Q 20 lik fanus konarak tamamlanmıştır. Kazan dairesi ve depoların yer aldığı mekan tamamen boşaltılarak,tüm tesisat sökülerek,mekan kafe olarak düzenlenmiştir. Bahçede bir peyzaj düzenlemesi yapılacak, mevcut ağaçlar korunmuştur. Bahçede imal edilen kameriye projesine uygun olarak kestane ağacından yapılmıştır. Binadaki tüm doğramalar meşe ya da kestane ağacından imal edilmiştir. Tüm kullanılacak ahşap malzeme emprenye edilmiştir. Hamam geçirdiği tadilatlar neticesinde betonarme kolonlarla desteklenmiş ve statik açıdan herhangi bir tehlike arz etmemektedir. Zaman aşımı ve statik bozulmalar nedeniyle beden duvarları ve kemer taşlarında oluşan çatlakların onarımı için önce çatlağın fırçalarla temizlenmesi ve su ile iyice yıkanarak tozdan arındırılmış hale getirilmesi, doldurulacak çatlakların yandan cam macunu ile kapatılması, belli bir kısmının açık bırakılarak, açık bırakılan yerden enjeksiyon makinesi ile çatlakların doldurulması sağlanmıştır. Külhan kısmı, tüteklikler, suyun depolandığı kısım ve döşeme altındaki kanallar temizlenerek kurum ve pislik dışarı atılmış, bu bölümler mevcut halleriyle konserve edilip korunmuştur.
NERESİ
Seramik Müzesi
NEREDE
Çanakkale
NE ZAMAN
Mart, 2013